04
ное

5-те нива на системата умен дом – кое да изберем?

Все по-често се сблъскваме с термина smart (умни) устройства. Започвайки от телефоните, през часовници, гривни и стигайки до много други от безкрайния списък мобилни аксесоари. Умните технологии са навсякъде около нас и от известно време навлизат активно и вкъщи (т.нар. “умен дом”). Например телевизорите ни имат собствена операционна система, климатиците ни са с Wi-Fi модули, пералнята ни известява, когато е приключила цикъла на пране…

Освен умната техника, все повече хора търсят начин да внесат интелигентността и в самия дом. За начало от ключовете за осветление, през радиаторите, стигайки до пердетата, щорите и тентите. Преди да започнем да мечтаем обаче е нужно да се запознаем с нивата на умния дом. Трябва да разберем какво бихме могли да постигнем в края на това начинание.

Умните устройства са навсякъде около нас | Gerd Altmann on Pixabay
Умните устройства са навсякъде около нас

Технологиите за умен дом са в процес на динамично развитие

Някои концепции все още не са уеднаквени сред производителите и пазара. Поради това нивата, които ще разгледаме в редовете по-долу, са условни. За удобство са приравнени към нивата, създадени от авто-производителите за автономните автомобили. Базирани са на комбинация от различни параметри. Само времето ще покаже дали ще останат пет на брой и дали ще носят точно тези имена. Независимо от това, текущото разделение ще ни помогне решим днес къде искаме да стигнем с нашия умен дом утре.

Независимо от използваната smart home технология, бихме могли да разграничим следните 5 функционални нива на умния дом. Те включват различни аспекти – брой и типове устройства, интеграция помежду им, начин за управление, усещане на ползвателите и други:

  • Ниво 1 – Традиционен дом
  • Ниво 2 – Самостоятелни умни аксесоари
  • Ниво 3 – Интегрирани умни аксесоари
  • Ниво 4 – Пълна интеграция на умния дом
  • Ниво 5 – Пълна автономност на умния дом

 

Умният дом е повече от дистанционно управление | Photo by Helmhold on Unsplash
Умният дом е повече от дистанционно управление

Ниво 1 – Традиционен дом

Традиционният дом е реперът, в който обикновено стартираме и спрямо който надграждаме към реалните smart home нива. В него няма никакви умни уреди и технологиите не са се променили значително в последните 30-40 години. Това не го прави лош – напротив, дава ни свобода да разгърнем въображението си.

Ниво 2 – Самостоятелни умни аксесоари

Най-лесният начин да внесем нещо smart в един вече изграден дом е чрез добавянето на умни аксесоари и семпли устройства. Такива, които не изискват допълнително къртене, подмяна на окабеляване и други мръсни процеси. Това са например умни крушки (от типа на Philips Hue), умни електроуреди (телевизори, климатици, прахосмукачки-робот, хладилници). Много често срещана е възможността да управляваме тези уреди през мобилни приложения, обикновено специфични за съответния производител. Безспорното предимство е фактът, че можем да го правим и от разстояние – когато сме в офиса или на почивка.

Характерното за Ниво 2 е, че всяко устройство работи само за себе си и липсва интеграция помежду им, което е и най-големият му недостатък. Същевременно, цената и времето за инсталация са най-ниски и това го прави подходяща първа стъпка при вече изграден и завършен архитектурен или интериорен проект.

Интеграцията е важна | Photo by Linus Rogge on Unsplash
Интеграцията е важна

Ниво 3 – Интегрирани умни аксесоари

Преходът от smart home Ниво 2 към Ниво 3 обикновено се случва чрез включване на един или повече управляващи модули. Познати като умни хъбове, гейтуеи или контролери (smart home hubs, gateways, controllers), тези уреди играят ролята на “мозъка” на smart home системата, като се свързват с отделни устройства, предоставящи определена функционалност. Това са например ключове за осветление (Legrand, Netatmo, Xiaomi), термо-глави за радиатори на парното (Danfoss, Honeywell), гласови асистенти (Amazon Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit).

Обикновено тази интеграция е фокусирана върху модули на съответния производител, като връзката с чужди устройства е по-скоро изключение. Това ни позволява да управляваме няколко функции на дома си от едно място, независимо къде се намираме физически. Поради тяхната обвързаност с конкретния производител обаче обикновено хъбовете са повече от един. Те не говорят помежду си и в крайна сметка ние все пак контролираме различните групи устройства през различни приложения, по различен начин и без възможност да обединим логиката за взимане на решения.

Луксът да управляваш едновременно няколко устройства дистанционно | Gerd Altmann от Pixabay
Луксът да управляваш едновременно няколко устройства дистанционно

Ниво 4 – Пълна интеграция на умния дом

Можем да приемем smart home Ниво 4 за първото истинско ниво умен дом. Това е среда, в която всички устройства са интегрирани и функционират като част от хомогенна екосистема. Мозъкът на системата е само един и всички крайни устройства се контролират от него. Това позволява постигането на няколко ключови цели:

  • Централизиран контрол на всички функции на умния ни дом. Той включва управление на осветление, отопление, вентилация и климатизация (ОВК), системи за сигурност – аларми, камери и умни брави, сенници, тенти, щори, пердета и други.
  • Интеграция на всякакви сензори – за качество на въздуха, CO, CO2, осветеност, външна температура, дъжд, вятър, сензори за движение, състояние на врати, прозорци, портали, щори и тенти, противопожарни сензори, сензори за влажност и температура на почва, и много други.
  • Самостоятелен анализ на информацията от сензорите, автономно взимане на решения на базата на зададена логика и контролиране на съответните функции на дома ни. Всичко това се прави от мозъка на системата, без директно участие от наша страна.
  • Разнообразие от начини за управление – рутини и сцени (routines, scenes) за автоматичен контрол от страна на самия умен дом. Мобилно приложение за отдалечен достъп за нас като ползватели, умни стенни ключове, стенни и настолни таблети, гласови асистенти и други.
  • Практическа неограничена възможност за разширяване на системата умен дом със съвместими модули от всякакви производители.
Умният дом ни помага да отделим повече време за важните неща | Photo by Carl Heyerdahl on Unsplash
Умният дом ни помага да отделим повече време за важните неща

Предимствата на smart home Ниво 4 са безспорни, но той носи и предизвикателства

На първо място, инфраструктурата за умния дом трябва да бъде заложена още на ниво проект (архитектурен и интериорен), което значително облекчава избора на подходяща технология впоследствие. Също така, първоначалната инсталация и конфигурация ще са трудоемки. Особено за неспециалисти и хора, които нямат готовност, умения или търпение да вникнат в структурно окабеляване , софтуерни настройки и код. В такъв случай, най-рационално е да се обърнем към експерти, които не само ще ни помогнат в процеса по инсталиране, но и ще ни дадат насоки за изпитани в практиката решения, които биха ни спестили време, нерви и пари.

Инфраструктурата за автоматизация на дома е добре да бъде заложена на ниво проект | Photo by Patrick Campanale on Unsplash
Инфраструктурата за автоматизация на дома е добре да бъде заложена на ниво проект

Ниво 5 – Пълна автономност на умния дом

Smart home Ниво 5 е домът на бъдещето. Стъпвайки на Ниво 4, тук получаваме среда, в която умният дом е интегриран незабележимо и покрива всички възможни аспекти на живота ни в него. Домът ни разбира какво искаме без да му го казваме, взима решения изцяло самостоятелно. Грижи се за нашия комфорт, неприкосновеност и сигурност, и може да реагира автономно при бедствия, аварии или нежелано проникване в имота. Ако приемем, че предизвикателствата пред Ниво 4 са по-скоро свързани с изграждане на правилната инфраструктура, хардуера и предефинираната логика зад умния дом, Ниво 5 е много повече зависимо от развитието на технологиите за изкуствен интелект и взимането на решения по невидим за ползвателя начин. Можем да заключим, че напълно автономното Ниво 5 е по-скоро утопия и някаква далечна цел, която да ни служи като отправна точка за развитието на нашия умен дом.

Умният дом създава цялостен комфорт на обитаване | Photo by Sigmund on Unsplash
Умният дом създава цялостен комфорт на обитаване

Най-важното е да си изясним какво искаме от умния дом

Целта е всеки настоящ и бъдещ ползвател да оцени къде се намира в момента и до кое ниво иска да стигне – без значение от  производителя на оборудването. Нива 2 и 3 е най-лесно да бъдат интегрирани в съществуваща среда, без да се налагат значителни промени по инфраструктурата. Същевременно, те предлагат основно възможности за отдалечено контролиране на функции в дома ни и много по-ограничен запас от автономно взимани от системата решения. От своя страна, Ниво 4 представлява истински умен дом, а реализацията му е незначително по-скъпа от достигането на Ниво 3, ако планираме и заложим необходимата инфраструктура по време на идейна и работна фаза. Това е и причината ние в My Design да обръщаме специално внимание на обикновено неглижираните аспекти в архитектурните и интериорните проектибезжичната мрежа и умния дом. Защото от опит знаем, че мисленето в перспектива винаги се отплаща.

Искате ли да ви помогнем в избора? Свържете се с нас тук.